Kalp hastalıkları erkeklerde genç yaşlarda daha sık görülüyorken, kadınlarda ise menopoz sonrasında ortaya çıkıyor. Peki kalp hastalıklarını tetikleyen şeyler neler? Kalp krizi hangi belirtilerle ortaya çıkar? Kalp krizi nasıl teşhis edilir? Kalp krizi geçiren kişi nasıl tedavi edilir? Kalp krizinden korunmak için neler yapılmalı? Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Öğr. Üyesi Osman Kayapınar, kalp sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı
Kardiyovasküler ölümler dünyada en sık görülen ölüm sebeplerinin başında geliyor. Kalp hastalıkları erkeklerde genç yaşlarda daha sık görülüyorken, kadınlarda ise menopoz sonrasında ortaya çıkıyor. Peki kalp hastalıklarını tetikleyen şeyler neler? Kalp krizi hangi belirtilerle ortaya çıkar? Kalp krizi nasıl teşhis edilir? Kalp krizi geçiren kişi nasıl tedavi edilir? Kalp krizinden korunmak için neler yapılmalı? Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Öğr. Üyesi Osman Kayapınar, kalp sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Kalp krizi nedir?
Kalp krizi, aterosklerotik damar hastalığının bir sonucudur. Ateroskleroz, zamanla koroner arterlerin daralmasına neden olur. Damar içerisindeki daralma ciddi boyutlara ulaştığında hastanın ilk olarak efor esnasında belirginleşen yorgunluk, göğüste gerginlik, bası hissi, yanma, gibi şikayetleri olmaya başlar. Kalp krizi yani miyokard enfarktüsü ise; kalbin koroner arterlerden birinin aniden tıkanması ile ortaya çıkan durumdur. Kalp krizi esnasında tıkanıklığın olduğu yere göre değişiklik göstermekle birlikte kalbin kendi dokusunda hasar gelişebilir. Bu hasar, hastaya müdahale edilme süresiyle değişebilmekle birlikte geçici ya da kalıcı olabilir.
,
Kalp krizinin nedenleri nelerdir?
Kalp krizi ile sonuçlanan koroner arter hastalığı birçok risk faktörüne bağlı olarak gelişmektedir. Sağlıksız beslenme, sigara ve madde kullanımının artmasıyla birlikte artık daha erken yaşlar da bile kalp krizi görülmektedir. Başlıca risk faktörleri arasında; hipertansiyon, hiperlipidemi, şeker hastalığı, sigara, aile hikayesi, madde bağımlılıkları, ileri yaş ve kötü yaşam tarzı sayılabilir.
Koroner arter hastalığı, genç yaşlarda erkeklerde daha sık görülürken, menopoz sonrasında kadınlarda sıklığı artmaktadır.
Bu risk faktörlerinin birçoğu, yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edilebilir ya da önlenebilir risk faktörleridir. Ülkemizde maalesef spor alışkanlığı yok denilecek kadar az, insanlar sedanter yani hareketsiz bir hayat sürüyor. Bu da değiştirilebilir risk faktörlerini bizim aleyhimize çeviriyor. Zamanla kilo alıyoruz, kan kolesterol profilimiz ve şeker profilimiz bozuluyor, damarlarımız esnekliğini kaybediyor ve artık hipertansif, hiperlipidemik, metabolik sendromlu ya da şeker hastalığı olan insanlar haline geliyoruz. Maalesef kötü yaşam tarzının sebep olduğu bu durumlar kalbi besleyen damarları ve kalbi olumsuz etkiliyerek zamanla kalp krizi geçirme riskimizi de ciddi şekilde artırıyor.
Kalp krizi hangi belirtilerle ortaya çıkar?
Kalp ağrısı; egzersiz, duygusal stresler ya da ağır bir yemek sonrası hastanın göğsünde ezici, baskı tarzında, sınırlarını hastanın tam olarak çizemediği bir ağrıdır. Bazı hastalar bu ağrıyı hiç hissetmeyebilirler. Bu hastalarda özellikle efor esnasında oluşan nefes darlığı bir belirti olabilir. Hastalar bunu boğulmak ya da ciddi bir baskı hissi olarak tanımlayabilirler. Göğüste başlayan ağrı, sol kola, omuza, çeneye, sırta ya da mide üzerine yayılabilir. Ağrının süresi ve ne kadar zamandır olduğu bu durumun aciliyeti ile ilgili bir ipucu verebilir. Son iki ay içerisinde başlayan ağrılar, 10 dakikadan daha uzun süren ağrılar ciddiye alınmalıdır.
Akut kalp krizinde ise ağrı aniden başlar ve çok şiddetlidir. Ağrıya çarpıntı, bulantı, kusma ve ölüm korkusu gibi durumlar da eşlik edebilir. Bazı hastalarda ölümcül olabilecek ritim bozuklukları ya da ani kardiyak ölüm de izlenebilir.
More Stories
Deprem bölgesinde önümüzdeki günler hava nasıl olacak?
Adana’da 70 kişinin öldüğü apartmanın müteahhidi: Mukadderat!
Afette son durum açıklandı! Can kaybı ve yaralı sayısı artıyor