Ülkemizde erken yaşta ölüm nedenleri arasında ilk sırada pek çok kişinin düşündüğü gibi kanser değil kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Kalp hastalıkları, dünya çapında en büyük ölüm nedenidir.
Dünyanın daha gelişmiş ülkelerinin dahi sağlık ve eğitim bilincine rağmen, kalp damar hastalıklarından hasta ve ölüm sayısı ölçeğinde öncü olduğu ve bunun sağlıksız yaşam tarzlarının sonucu olduğu kanıtlanmıştır. Öncelikle yeme ve içmede aşırılık, sağlıksız yiyecek ve içecek tüketimi, zayıf fiziksel aktivite ve yüksek düzeyde stres kalp ve damar hastalıklarının başlıca nedenleridir.
Kardiyovasküler hastalıklar, diğer bir adıyla kalp ve damar hastalıkları dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir ve 2030 yılına kadar bu hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranının yüzde 30 oranında artması beklenmektedir.
Peki, insanları en çok hangi kalp ve damar hastalıkları etkiliyor ve hangi endişe verici işaretler bu tehlikeli rahatsızlıklara işaret ediyor?
İşte en yaygın 5 kalp ve damar hastalığı.
HİPERTANSİYON
Dünya çapında her 4 erkekten 1’i ve 5 kadından 1’inin hipertansiyon yaşadığı tahmin ediliyor. 120/80 mm Hg’ye kadar tansiyonun normal olduğu ve 140 mm Hg üstünün hipertansiyon olduğu kabul ediliyor.
Yüksek tansiyon, kan damarlarına ve kalp kasına zarar verir, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç riskini büyük ölçüde artırır.
Özellikle başın arkasında sık görülen baş ağrıları, mide bulantısı, baş dönmesi, bazı durumlarda burun kanaması en öenmli belirtileri arasındadır.
Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin ve hipertansiyon konusunda şüpheniz varsa mutlaka bir uzmana başvurun.
ANJİNA PEKTORİS
Aterosklerozun (damar sertliği) neden olduğu kalbe giden damarların daralması veya tıkanması nedeniyle oluşan anjina pektoris, ayrıca oksijen eksikliğine bağlı anemi, aort darlığı, arterit, kalp ritim bozuklukları gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Anjina pektoris, göğüste şiddetli dayanılmaz ağrıyla kendini gösterir. Esas olarak daha yüksek efor sırasında ortaya çıkar ve duruma göre artar veya azalır.
Bu hastalığın önlenmesi hipertansiyon, doğru beslenme, egzersiz ve gerekirse ilaç tedavisi, demir yönünden zengin besinler tüketilerek kansızlığın önlenmesi, diyabetin kontrol altına alınması, yüksek kan yağlarının azaltılması ve doğru beslenme ile yapılır.
Tiroid kontrolü ayrıca anjina başlangıcından sorumlu olan bazı tiroid hastalıklarının erken teşhisini de sağlayabilir. Daha ileri atakların önlenmesi için önceden var olan hastalıkların tedavisi çok önemlidir.
More Stories
Büyükşehirden Saray’a dev yatırım
Saray Belediyesi’nden örnek sağlık hizmeti
Albayrak: “Saray’a 100 milyon TL’nin üzerinde bir yatırım yapacağız”